Yksinkertaistettuna kaviokuume on kavion ohuiden säleiden eli laminoiden tulehdus, joka aiheuttaa kipua ja ontumista. Vakavuusaste vaihtelee miedosta epämukavuudesta äärimmäiseen kipuun, joka estää hevosta seisomasta.

Kaviokuumeen oireet
Horslyx Laminitic Changes Diagram FinnishAkuutti kaviokuume voi syntyä erittäin nopeasti. Oireisiin kuuluu vakava ontuminen varsinkin ympyrällä tai kovalla alustalla kuljettaessa, haluttomuus kävellä sekä voimistunut digitaalipulssi jalassa. Hevonen saattaa nojata taaksepäin vapauttaakseen painoa pois etujaloilta tai makailla paljon haluamatta nousta ylös.

Kroonisessa kaviokuumeessa on nähtävissä jatkuvia oireita, jotka ovat yleensä aikaisempien ongelmien uusiutumisia. Kavioseinämässä saattaa näkyä kasvurenkaita, mikä on merkki aikaisemmista kaviokuumepiikeistä, ja antura saattaa muuttua kuperaksi.

Jos epäilet, että hevosesi kärsii kaviokuumeesta, soita eläinlääkärille välittömästi.

Saatuasi diagnoosin voit aloittaa monivaiheisen hoidon hidastaaksesi ja hallitaksesi tätä pahenevaa sairautta.

 Kaviokuumeen syyt

Kaviokuumeen syynä on melkein aina aineenvaihdunnallinen häiriö, jonka voi laukaista monet tekijät, kuten vakava sairaus, pitkäaikainen kortisonilääkitys, kavioon kohdistunut äärimmäinen rasitus tai useimmiten ruokavalio, johon liittyy laidunruohon sisältämä liiallinen fruktoosi tai väkirehujen määrä.

Tiesitkö seuraavan?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri osa kaviokuumeeseen sairastuneista hevosista kärsii piilevästä hormonaalisesta sairaudesta, joista yleisimpiä ovat hevosten metabolinen oireyhtymä (EMS) ja Cushingin tauti. Nämä voidaan todeta verikokeella. Jos epäilet, että hevosesi kärsii jostakin näistä sairauksista, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

KAVIOKUUMEESEEN TAIPUVAINEN HEVONEN

Horslyx sisältää suuren määrän vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, jotka tasapainottavat korsirehuruokinnan puutteita. Maittava ja säänkestävä nuolukivi takaa luonnonmukaisen ja hitaan ruokintatavan, joka vähentää ruokinnan sokerihuippuja Kun nuollaan vähän ja usein ravintoaineet imeytyvät ohutsuoleen eivätkä järkytä takasuolen mikrokasvustotasapainoa.

Kaviokuumeeseen taipuvaisilla tai ylipainoisilla hevosilla ja poneilla kaviokuumeen riskiä voidaan ehkäistä ja hallita eri tavoilla.

  • Valvo hevosesi tai ponisi laiduntamista. Voit rajoittaa laiduntamisen lyhyempiin ajanjaksoihin tai käyttää laihaa laidunta, kuonokoppaa tai lohkolaiduntamista.
  • Kokeile viljarehumäärän pienentämistä, sillä se vähentää tärkkelyksen saantia.
  • Monet kaviokuumeeseen taipuvaiset hevoset vaativat vähäkalorisen ja kuitupitoisen ruokavalion. Joillakin hevosilla energiantarve kuitenkin kasvaa. Jos näin on, kannattaa valita öljyn, lusernin tai sokeriruo’on kaltainen valmiste, sillä ne sisältävät vain vähän tärkkelystä ja vapauttavat energiaa hitaasti.
  • Kun hevosen keho on stressissä, eikä haluta lisätä ruokinnan kalorimäärää, hevosen paranemista pitää kuitenkin tukea. Takaamalla asianmukainen vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden sekä antioksidanttien saanti hevosta autetaan pääsemään jälleen hyvään terveyteen.
  • Varmista, että kengittäjä huolehtii kavioista säännöllisesti, ja täydennä ruokavaliota kavioiden tervettä kasvua edistävillä aineilla, kuten biotiinilla, metioniinilla ja sinkillä.

Tiesitkö seuraavan?

Kaviokuumeeseen taipuvaisilla hevosilla on tärkeää valvoa Horslyx-nuolukiven käyttöä. Jos korsirehun saantia rajoitetaan, myös nuolukiven käyttöä pitää rajoittaa, sillä nälkäiset hevoset ovat taipuvaisia nuolemaan liikaa Horslyxiä. Helpoin tapa rajoittaa Horslyx-nuolukiven nuolemista on käyttää 5 kg:n Horslyx-pidikettä, jossa on rajoitintanko.

Open this in UX Builder to add and edit content