Horse eating grass

Trots sitt dåliga rykte är socker ett nödvändigt näringsämne i hästens diet… FAKTA!

 

Socker är en naturlig del av hästens diet och hästar smälter det mycket effektivt. Faktum är att glukos – blodsocker – är livsviktigt eftersom det är den enda energikälla som hjärnan kan utnyttja.

Gräs är den största sockerkällan i hästens diet och torrsubstansen (TS) innehåller normalt 20 % socker. En typisk häst på 500 kg konsumerar 50 kg färskt gräs (cirka 10 kg TS) under en enda dag, vilket motsvarar cirka 2000 g socker – alltså två påsar socker.

Horslyx är hästarnas motsvarighet till vår multivitamintablett. Vi använder melass som en välsmakande bärare av den heltäckande mixen av vitaminer, mineraler och spårämnen. Om Horslyx introduceras korrekt är det en säker metod för att säkerställa att hästar med läggning för fång eller överviktiga hästar erhåller nödvändiga näringsämnen för att bibehålla optimal hälsa och vitalitet.

Om en häst på 500 kg äter 250 g Horslyx under en 24-timmarsperiod = 82,5 g socker = 16,5 teskedar socker (observera att detta intag sker i små mängder och ofta, till skillnad från en hink kraftfoder!).

I mänskliga termer motsvarar det om du intar följande under en på period på 24 timmar:

 
Din vikt Din motsvarade dagliga mängd Horslyx i gram socker Din motsvarade dagliga mängd Horslyx i teskedar socker
100kg 16.5g 3 ½ c. tsk
50kg 8.25g 1 ½ c. tsk

Naturligt förekommande socker i din diet:

1 x 200 ml glas apelsinjuice = 20 g socker = 4 tsk
1 äpple = 15 g socker = 3 tsk

För en exakt beräkning av nivåerna av mineraler och spårämnen i hästens foder rekommenderar vi att du låter göra en professionell analys av din hästs bete, hö eller hösilage.

VISSTE DU DETTA?

Alla Horslyx-produkter innehåller biotin, metionin och kelaterad zink för hovarnas tillväxt.

VISSTE DU DETTA?

Konsumtionstakten är nyckeln till effektiv matsmältning. Vid obegränsad tillgång till Horslyx är det mindre risk att hästen drabbas av sockertoppar än vid utfodring med kuber/mixer i foderkrubba.

VARFÖR DU INTE KAN FÖRLITA DIG PÅ ENBART BETE ELLER FODER

Dagens bete är långt från det näringsrika bete som våra hästars förfäder hade. Gräs, hö och hösilage kan sakna många viktiga näringsämnen som är nödvändiga för att upprätthålla optimal hälsa hos hästen.