Enkelt sagt er forfangenhet en betennelse i lamellene i hoven som fører til smerte og halthet. Alvorligheten går fra mildt ubehag til mer ekstrem smerte som fører til at hesten ikke kan stå.

Symptomer på forfangenhet
Akutt forfangenhet kan inntreffe svært plutselig. Symptomer inkluderer alvorlig halthet, spesielt ved bevegelse på en sirkel eller hard overflate, motvilje til å gå og en økt digital puls i beinet. Hesten kan lene seg bakover når den står for å lette trykket på frembeina, kan legge seg ned og er motvillig til å reise seg.

Kronisk forfangenhet vil vise pågående symptomer, som generelt er et resultat av et tilbakefall fra tidligere problem. Du kan tydelige se vekstringer rundt hovveggen, som er en indikasjon på tidligere tilfeller av forfangenhet, og hesten kan utvikle deformerte høver.

Kontakt veterinæren umiddelbart hvis du mistenker at hesten din har forfangenhet.

Når du har en diagnose kan du begynne å implementere de mange stegene for å forhindre og håndtere denne svekkende tilstanden.

 

Hvorfor forfangenhet?

Forfangenhet er nesten alltid forårsaket av en metabolsk forstyrrelse som kan utløses av tallrike omstendigheter, inkludert alvorlig sykdom, langtids bruk av medisiner som kortikosteroider eller alvorlig traume på hoven. Den vanligste grunnen til forfangenhet er fôringsrelatert, enten på grunn av en overdose med fruktan fra gress eller på grunn av høye stivelsesnivåer i. fôrrasjonen.

Visste du?

Forskning har antydet at en stor prosentandel av hester berørt av forfangenhet har et underliggende hormonproblem, hvor de mest vanlige er Equine Metabolic Syndrome (EMS) og Cushings syndrom. Disse kan diagnostiseres ved en blodprøve dersom du mistenker at hesten din kan lide av noen av disse tilstandene. Oppsøk din veterinær umiddelbart.

Å HÅNDTERE EN HEST SOM ER UTSATT FOR FORFANGENHET

Horslyx inneholder en høy spesifikasjonspakke med vitaminer, mineraler og sporstoffer for å balansere manglene i en grovfôr basert diett. Den velsmakende, værsikre og kostnadseffektive slikkesteinen gir et naturlig appetittfôringsmønster som reduserer endringene i blodsukkertoppene. Dette lille og hyppige inntakssystemet betyr at næringsstoffene absorberes i tynntarmen og ikke forstyrrer balansen i mikrofloraen i blind- og tykktarm.

For forfangenhets-utsatte eller overvektige hester og ponnier er det steg du kan ta for å håndtere og forhindre tilstanden …

  • Overvåk hestens eller ponniens gressinntak. Dette kan være gjennom kortere gressingsperioder, benytt beiter av dårligere kvalitet, bruk en gressbegrenser/beitemaske eller stripebeiting.
  • Prøve å redusere kornmengden i hestens fòrrasjon, da dette vil senke stivelsesinntaket.
  • Mange forfangenhets-utsatte hester krever en kalorifattig og fiberrik diett, imidlertid vil noen ha et høyere energikrav. Hvis dette er tilfelle, velg produkter som olje, alfalfa/luserne og roesnitter, da de inneholder lite stivelse og gir sakte frigjort energi.
  • Når hestens kropp er under stress, som ved en forfangenhet, skal man ikke legge til kalorier, men hesten trenger fremdeles hjelp til bedring. Å sikre at de får de nødvendige vitaminene, mineralene og sporstoffene, sammen med antioksidanter, vil hjelpe til med å gi dem byggesteiner for topp helse.
  • Hesten må ha regelmessig tilsyn av hovslager og suppler dietten med ingredienser for sunn hovvekst, inkludert biotin, metionin og sink.

Visste du?

Overvåking av inntaket for forfangenhet-utsatte hester er nøkkelen til trygghet ved tildeling av Horslyx. Hvis fôr-rasjonen begrenses, må det ikke gis fri tilgang, da en sulten hest mest sannsynlig vil overforbruke Horslyx. En enkel måte å begrense Horslyx-inntaket på er å bruke 5 kg Horslyx holder med tilgangsbegrenseren påmontert.