Mi az a patairha-gyulladás?

Leegyszerűsítve a patairha-gyulladás a pata lemezeinek gyulladása, amely fájdalmat és sántaságot okoz a ló számára. A súlyosság az enyhe kellemetlenségtől a súlyosabb fájdalomig terjedhet, az is előfordulhat, hogy a ló képtelen felállni.

A patairha-gyulladás tünetei

Az akut patairha-gyulladás nagyon hirtelen jelentkezhet. A tünetek közé tartozik a súlyos sántaság, különösen kemény felületen, illetve ha a ló vonakodik járni, és a lábfejében, az ujjánál érzékelhető pulzus szaporább a megszokottnál. Előfordulhat, hogy a ló hátrafelé dől állás közben, hogy tehermentesítse az elülső lábait, illetve lehet, hogy lefekszik, és vonakodik újra felállni.

A krónikus patairha-gyulladás folyamatosan jelentkező tüneteket produkál, amelyek általában a korábbi problémák kiújulása miatt jelentkeznek. A pata fala körül növekedési gyűrűk jelenhetnek meg (ami a korábbi patairha-gyulladási rohamok jele), és a ló nagy sörényt növeszthet.

Ha az a gyanúja támad, hogy a ló patairha-gyulladástól szenved, azonnal hívja az állatorvost!

A diagnózist követően megkezdheti az ezen egészségkárosodás megelőzésére és kezelésére szolgáló számos lépés végrehajtását.

Mik a patairha-gyulladás okai? 

A patairha-gyulladást szinte mindig az anyagcsere működési zavara idézi elő, amit számos körülmény okozhat, például súlyos betegség, gyógyszerek, például kortikoszteroidok hosszú távú használata, a pata jelentős sérülése, illetve leggyakrabban maga az étrend: a legeltetéshez kapcsolódó fruktóztúlterhelés, illetve az étrend túlzott keményítőtartalma.

Tudta-e?

Kutatások azt mutatják, hogy a patairha-gyulladás által érintett lovak nagy százaléka mögöttes hormonális problémától szenved; a leggyakoribb ezek közül a lovak metabolikus szindrómája (EMS) és a Cushing-kór. Ezeket a betegségeket vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Ha úgy gondolja, hogy a lova esetleg e betegségek valamelyikében szenved, azonnal forduljon az állatorvoshoz.